Isolatieplaten: Prijzen, voordelen en advies

isolatieplaten

Isolatieplaten bestaan uit verschillende soorten materiaal. Vaak uit PUR of EPS. Het materiaal wordt in plaatvorm gegoten en vaak ook direct beschermd met een dampscherm. Bij zulke harde platen mag je rekenen op ongeveer €25 per m². De platen worden door professionals enkel gebruikt bij buitenmuur-isolatie, isolatie van een plat dak of bij sommige vormen van vloerisolatie. Wanneer u kiest voor een professional zullen zij meestal andere (betere) materialen kiezen.

isolatieplaten bij buitenmuurisolatie
Isolatieplaten worden vaak bij buitenmuurisolatie gebruikt. De platen kosten ongeveer €25 per m²

Nadeel isolatieplaten

Isolatiepanelen hebben het nadeel dat ze een vaste vorm hebben en geen kieren, voegen of kleine gaatjes zullen vullen. Voor het isoleren van bv een spouwmuur of als isolatie tussen balken zijn ze dus niet ideaal.

Prijs isolatieplaten

Prijzen van isolatiepanelen verschillen sterk naargelang het materiaal, de kwaliteit en de isolatiewaarde. Algemeen gesproken is €25 per m² een juiste prijs. Isolatiepanelen worden vaak gebruikt door wie zijn huis zelf wilt isoleren. Dit omdat de platen relatief gemakkelijk te plaatsen zijn zonder speciale toestellen.

Prijs isolatieplaten zelf plaatsen

Wie de platen zelf plaatst heeft natuurlijk geen extra plaatsingskosten. Wilt u zelf isolatiepanelen plaatsen? Zorg er dan voor dat u er zeker van bent dat isolatiepanelen een goede oplossing is.
Isolatieplaten zijn goed voor isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde of voor een isolatielaag bovenop bv een zoldervloer. Belangrijk is dat de platen mooi in elkaar kunnen geplaatst worden.

isolatieplaten met crepi
Isolatieplaten zijn goed voor na-isolatie van een buitenmuur. Daarna kan er dan een laag crepi geplaatst worden.

Voordelen isolatiepanelen

Het grote voordeel van harde platen isolatie is dat er geen specialist nodig is om het te plaatsen. Dat is tegelijk ook het nadeel. Vaak worden isolatieplaten niet goed gelegd en bij de plaatsing is er een groter risico op koudebruggen. Isolatieplaten zijn dan ook enkel nuttig als ze aaneensluitend kunnen geplaatst worden. Bv bij het isoleren van een muur aan de buitenzijde of bij vloerisolatie voor de eigenlijke vloer wordt geplaatst. Laat u altijd adviseren door een specialist. Zo is uw woning beter geïsoleerd en bovendien komt u in aanmerking voor een pak extra premies.

Isolatiepanelen zijn dus een goede keuzen voor buitengevel-isolatie of vloerisolatie maar een minder goede keuze voor isolatie van een hellend dak. Informeer u goed op voorhand. Zo kunt u uw isolatieproject goed afronden.